Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012

ΕΝΑ ΑΠΛΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΝΥΔΡΕΙΟΠΟΝΙΑΣ


Παρά το οτι δεν έχω γράψει ακόμα για κάποια βασικά πράγματα που πρέπει να ξέρει κάποιος προτού ξεκινήσει να λειτουργεί ένα σύστημα ενυδρειοπονίας θα προχωρήσω μετά από ερώτηση του αναγνώστη polyteknos στο πως μπορούμε να φτιάξουμε ένα μικρό σύστημα οικιακής χρήσης.

ΥΛΙΚΑ
2 βαρέλια 200 λίτρων κατάλληλα για τρόφιμα
μαυρο πλαστικό λάστιχο ποτίσματος ή καλύτερα μετακίνησης τροφίμων ανάλογα με την διάταξη
1 αντλία παροχής 1000 λιτρων ανα ώρα
1 μηχανικό χρονοδιακόπτη ρεύματος
διάφορα συνδετικά τυπου ''ταφ'' (3) και γωνίες (8) καθώς,διακόπτες (6) κ.α. ανάλογα με την διάταξη
ξύλα για κατασκευή στηριγμάτων για τα βαρέλια μας ( πχ.παλλέτες)
6 χρυσόψαρα μεγέθους 10 εκατοστών
200 λίτρα χαλίκι, βότσαλο ή ελαφρόπετρα και 200 λιτρα αποχλωριωμένου νερού ( εγώ προτιμώ την ελαφρόπετρα βλεπεhttp://greekaquaponics.blogspot.com/2012/03/blog-post_08.html ).

ΒΗΜΑ 1ο
Παίρνουμε πρώτα το βάρέλι που προορίζουμε για δεξαμενή των ψαριών και κόβουμε ένα ορθογώνιο κομμάτι από τα πλάγια του βαρελιού. Προσέχουμε το κομμάτι αυτό να μην είναι πολύ μεγάλο με αποτέλεσμα να χαλάσει τη σταθερότητα της δομής του βαρελιού. Επίσης ΄θα βοηθούσε στη σταθερότητα εάν δεν κόβαμε όλες τις ''γραμμές'' του βαρελιού. Θέλουμε όμως να είναι όσο πιο μεγάλο γίνεται καθώς αυτό θα είναι το ''παράθυρο'' πρόσβασης μας στη δεξαμενή των ψαριών. διαστάσεις 85εκ με 30εκ εξαρτάται απο το είδος και το σχήμα του βαρελιού που θα βρεί ο καθένας. Τέλος τοποθετούμε το βαρέλι οριζόντια ( σε αυτό θα μας βοηθήσει ένα αλφάδι.) στο έδαφος με το κομμάτι που κόψαμε να βρίσκεται στο επάνω μέρος. Είναι σημαντικό να είναι τόσο η δεξαμενή όσο και τα κρεβάτια σε ορζόντια θέση και να μην υπάρχει κλίση καθώς έτσι εξασφαλίζεται η σωστή απορροή και διοχέτευση του νερού και των θρεπτικών συστατικών από και πρός τα κρεβατια.

ΒΗΜΑ 2ο
Παίρνουμε το δεύτερο βαρέλι που προορίζουμε για κρεβάτια και το κόβουμε κατα μήκος της μεγαλύτερης πλευράς στη μέση. Τα κομμάτια που θα προκύψουν θα τα τοποθετήσουμε σε σημείο πιο ψηλό δίπλα από τη δεξαμενή μας με το ανοικτό μέρος στραμμένο προς τα επάνω. Στην κάθετη προς το έδαφος μεριά του μισού βαρελιού που βρίσκεται κοντά στη δεξαμενή μας θα κάνουμε μία τρύπα περίπου πέντε εκατοστά από τον πάτο ( ειναι σημαντικό καθώς χρειαζόμαστε να παραμένει νερό καθόλη τη διάρκεια) από την οποία θα γίνεται η απορροή του νερού. Πρέπει ακόμα να κάνουμε μία τρύπα 2 εκατοστά από την κορυφή η οποία θα λειτουργεί σαν υπερχείληση και θα οδηγεί το παραπανίσιο νερό πίσω στη δεξαμενή σε περίπτωση που ειτε γεμίζει πιο γρήγορα απο οτι αδειάζει είτε υπάρξει πρόβλημα απορροής. Στις τρύπες που κάναμε θα προσαρμόσουμε κομμάτια από λάστιχο που θα οδηγούν στη δεξαμενή.








ΒΗΜΑ 3ο
Θα γεμίσουμε με χαλίκι ή βότσαλο ή ελαφρόπετρα εως επάνω τα κρεβάτια μας. Είναι σημαντικό να έχουμε πλύνει το μέσο που θα χρησιμοποιήσουμε γιατί μετά μπορεί να θολώσει το νερό και στο κάτω μέρος της δεξαμενής μας να γεμίσει σκόνη ή και χώμα. Κάποιοι πιστεύουν οτι αυτό δεν προσφέρει τίποτα ουσιαστικό και είναι απλά σπατάλη νερού καθώς το σύστημα θα ισοροπήσει μόνο του έτσι κι αλλιώς. Προσωπικά θεωρώ οτι καλό είναι να ξεπλύνετε μόνο με νερό λίγο το μέσο που θα χρησιμοποιήσετε χωρίς όμως να γίνεται υπερβολή στην καθαριότητα. Επιπλέον καλό ειναι να έχετε φτιάξει καλά στηρίγματα για τα κρεβάτια σας, γιατί αφού γεμίσουν με το μέσο το βάρος θα είναι μεγάλο με αποτέλεσμα κάποιες φορές να ''ανοίξουν'' τα κρεβάτια μας και να χάσουν το αρχικό ημικυλινδρικό τους σχήμα, δημιουργώντας τόσο αισθητικά όσο και λειτουργικά προβλήματα. Ακόμη κατι που πρέπει να αναφέρω είναι οτι πρέπει εξαρχής να είστε σίγουροι για το που θα βάλετε το συστημά σας γιατί αφού το γεμίσετε νερό θα ζυγίζει πολλά κιλά..

ΒΗΜΑ 4ο
Θα γεμίσουμε το βαρέλι που χρησιμοποιούμε για δεξαμενή μας με νερό χωρίς χλώριο ή χλωραμίνες. Μετά θα τοποθετήσουμε την αντλία μας στη  δεξαμενή μας. Στην αντλία θα συνδέσουμε ένα λάστιχο το οποίο θα οδηγεί το νερό στην πλευρά του κάθε  κρεβατιού που βρίσκεται πιο μακριά απο τη δεξαμενή στο επάνω μέρος αυτής. Στο λάστιχο που ανεβάζει το νερό θα τοποθετήσουμε ένα ''ταφ'' και θα κάνουμε εκτροπή της επιπλέον ροής στη δεξαμενή μας( βλhttp://greekaquaponics.blogspot.com/2012/03/blog-post_10.html ). Την αντλία μας θα την συνδέσουμε σε ένα μηχανικό ηλεκτρικό χρονοδιακόπτη που θα έχει χρονισμό 15 λεπτα λειτουργίας-γεμίσματος 45παύση- αποχεύτευση. Τώρα είμαστε έτοιμοι να ''στρώσουμε'' το συστημά μας ωστε να δεχτεί τα ψάρια μας. 


(συγχωρέστε με για τα άσχημα σχήματα αλλά δεν τα πάω καλά με την ζωγραφική)
Για οποιαδήποτε απορία παρακαλώ γράψτε στα σχόλια και θα προσπαθήσω να απαντήσω το ταχύτερο δυνατό.
Υ.Γ. Σας χρωστάω πως βρίσκουμε αποχλωριωμένο νερό και πως ''στρώνουμε'' το συστημά μας. Επιφυλάσσομαι σε επόμενη ανάρτηση!

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...